Den D 1.12.2020: červi mohou být zajímavým zdrojem proteinů, při minimální produkci CO2. A navíc, jde o zajímavou a užitečnou investici. Na projekt se podíváme v rácmi Dne D 1.12., detaily najdou členové po přihlášení níže již dnes. Podívejte se!
Věděli jste, že živočišná výroba představuje jednoho z největších producentů skleníkových plynů? Celková produkce těchto plynů představuje 7,1 gigatun ekvivalentu CO2ročně, což je 14,5 % všech antropogenních emisí skleníkových plynů. Nejvíce produkovaným plynem v tomto odvětví je metan, který představuje 44% emisí skleníkových plynů v živočišné výrobě. Při porovnávání sledovaných druhů jedlého hmyzu a hospodářských zvířat bylo zjištěno, že jedlý hmyz produkuje řádově 100 –1000 krát méně oxidu uhličitého než hospodářská zvířata. Tento rozdíl je dle Quinlan a Gibbs (2006) způsoben fyziologií dýchání hmyzu a to především nesouvislým výdejem oxidu uhličitého z organismu, což má za úkol snížit výdej vody z těla hmyzu. Jedním z zajímavých jedlých druhů je potemník moučný... možná náhrada proteinů, použitelná jak pro zverimex, tak i v stravování nás, lidí. Podíváme se na projekt hmyzí farmy, zaměřený na produkci právě potemníka moučného - a zajímavou investici.
Brouk, respektive červ, může být výborný artikl pro Zverimex a chovatele. Může být ale i zdrojem proteinů pro lidskou stravu. Náhrada masa, zlepšení výživové hodnoty široké škály produktů, ve formě moučky, například. Do budoucna výzkumy ukazují, že hmyz sehraje v produkci potravin velkou roli.
Zdravý zdroj proteinů, pro zvířata i pro lidi, mohou být i brouci. Jedním z nich je potemník moučný - jehož červ je jedlý. A pokud při produkci vzniká minimum CO2, ve srovnání s hospodářskými zvířaty, má výroba potravin místo z masa z červů velkou logiku. Farma pana Havelky je před otevřením a pro dofinancování hledá investora. Podívali jsme se na projekt v rámci posledního Dne D roku 2020. Zajímavý projekt s motivovaným majitelem má určitě šanci - s investici jednotky milionů korun může dodávat více odběratelům. Existují i plány na zahraniční expanzi. Akorát, zatím jsme nenašli u nás "tahouna", který by chtěl pomoci větším vkladem a projekt doprovázel radou - a tak jsme projekt odložili. Projekt čeká nelehká cesta k prosazení červů, jako zdroj proteinů, pro obohacení potravinové nabídky lidí. (EU čerstvě potemníka moučného k jídlu lidem schválila, už by to tedy šlo.) Pokud Vás kontakt zajímá, ozvěte se nám - rádi Vás propojíme.